Hasznos tanácsok

Minden berendezésre igaz, hogy figyelmet kell fordítani a megfelelő ápolásra. Különösen igaz ez az antik bútorokra. Az antik bútorok restaurálása segít abban, hogy minél hosszabb ideig szolgáljon bennünk. Mindemellett megosztunk néhány hasznos tanácsot a bútorok hosszú élettartamának megőrzésének érdekében.

Fabútorok:

Hazánkban alacsony a levegő páratartalma, ezáltal a faanyagok kiszáradhatnak. A deformálódások elkerülése érdekében a fűtési szezonban érdemes párologtatót elhelyezni a lakásban.

A bútor vásárlásakor és a lakás berendezéskor vegyük figyelembe, hogy a fa sérülékeny anyag, amin hamar nyomot hagy a nedvesség és a fokozottabb hőhatás is. Antik bútorokra különösen igaz, hogy óvni kell a hőhatástól és az erős napsütéstől. Hiába esett át az antik bútor restauráláson, ha közvetlen hőhatásnak tesszük ki, eldeformálódás fog fellépni.

Tisztítása: Az erezet irányába haladva kell portalanítani. Az ápoló és tisztítószereket enyhén nedves törlőruhára vigyük fel. Mindig puha felületű törlőkendőt használjunk a tisztításhoz.

Tartós védelem eléréséhez használjunk ápoló viaszt.

Bőrbútorok:

Az új bőrbútorok a vásárlást követő első félévben nem igényelnek ápolást, mivel a gyártás során gondoskodtak már erről.

A bőrfelületet rendszeresen kell puha kefével végig porszívózni, hogy a bőr pórusai kitisztuljanak. A rászáradt port enyhén nedves kendővel töröljük át, majd töröljük szárazra.

Az általános bútorápoló szerek helyett kifejezetten bőrbútor tisztítására készült tisztítószert használjunk. A bőrbútorokat legalább évente kétszer kenjük át ezzel a bőrápoló szerrel. A bőrre is igaz, hogy a közvetlen napfénytől és hőtől védeni kell.