Kárpitok felújítása

Antik bútor restaurálás - bútor vázszerkezet

A kárpitozás, azaz a bútorok felújítása általában a bontással kezdődnek. Leggyakrabban a vázszerkezetig vetkőztetjük le a javítandó bútort.

Antik bútor restaurálás - bútor hevederezés

A megfelelő faszerkezet kiválasztása, illetve a meglévő felület kijavítása után a stabil tartószerkezetet készítjük el, amit hevederezésnek nevezünk. Ezt zsákmintázatban szögezzünk fel.

Antik bútor restaurálás - bútor acélrugózat bevarrása

Ezek után az acélrugózatot varrjuk be, majd ún. 2/0-ás spárgával ezt lekötjük.

Antik bútor restaurálás - bútor pikírozás

A rugóvászonra tömőanyagot, leggyakrabban afrikot alkalmazunk, majd formavászonban – zsákvászonban –elkészítjük az alappárnázást. Ezek elkészítése után felsőpárnázást alkalmazunk (szaknyelven: pikírozás) melyet ismét afrikkal, vattával és molinóval végzünk.

Antik bútor restaurálás - bútor szövet rádolgozás

A folyamat legvégső eleme a szövet rádolgozása a bútorra, melyet díszszeggel vagy ragasztószalaggal (szaknyelven bortni) tisztázunk el. Ez adja az arculatát egy kárpitozott bútornak.

A mostani bútorok, melyeket modern bútoroknak is nevezünk, kárpitozás tekintetében abban különböznek a régiektől, hogy habszivaccsal, habgumival készülnek, ami kényelmi szempontokat is figyelembe véve leegyszerűsíti a munkát. Elkészítésük kevesebb időt vesz igénybe, ám az így kárpitozott bútorok élettartama is rövidebb lesz. Kárpitos mesterként figyelünk azokra a bútorkárpitokra, melyeknél a szövésből eredendően csomók alakulhatnak ki. Ezeket a szövet szabásánál ki kell kerülni. Nagymintás szöveteknél, illetve csíkos anyagoknál figyelembe kell venni a mintákat, melyek a bútor szépségét feldobhatják, de el is csúfíthatják, amennyiben nem pontosan “tisztázzák el.”

Ha megfelelő figyelemmel és óvatossággal használjuk kárpitozott bútorainkat, élettartamuk jelentősen meghosszabodhat. A kárpitot megóvni sokféleképpen lehet, például a megfelelő anyag kiválasztásával, vagy az esetleges belső hibák, mint amilyen pl. a rugótörés, gyors szakszerű kijavításával. Ez utóbbi esetben megelőzhetjük a kárpit szövetének kiszakadását és újrakárpitozását. Védőhuzat alkalmazása is növelheti az élettartamot.

Az antik bútoroknál vigyáznunk kell a nedvességre, mert ellenkező esetben a politúrozott bútorok felhólyagosodhatnak, kivilágosodhatnak és ezek, a későbbiekben, felhullámosodáshoz vezethetnek.

Karbantartásuk puha száraz ronggyal vagy szivaccsal történjen.

Szövegmagyarázat

- afrik
Afrikai pálmalevélből készül, tömőanyag
- vatta
Kárpitozás folyamán használt segéd illetve tömőanyag
- zsákvászon
Rugó, illetve formavászon
- politúrozás
Antik bútorok restaurálása során a bútorok fényezése, amely denaturáltszesz és sellakk szakszerű feldolgozott keveréke
- epeda
Afrikkal készült bútorrugózat, melyeket sezlonokban, fotelokban, székekben alkalmaztak
- bútorrugó
Korhű bútorok helyreállításához, az antik bútorok restaurálásához, valamint ülések, támlák és karok rugózásához alkalmaznak
- bonel-rugó
A köztudatban elhíresült rugózat, melyeket szivacsos modern bútoroknál használnak
- habgumi és flízvatta
Modern bútorok kárpitjainak töltésénél felhasznált anyagok