Fekete István
Vissza a referenciákhoz Vissza a referenciákhoz

Mit takar a Martindale szó és miért lehet fontos?

Kategória
Modern kárpitozás
Ország
Magyarország

A Martindale nem más, mint a textíliák kopásállóságának számszerűsítésére szolgáló mértékegység. (MD) A Martindale-módszer vagy más néven kopásállósági teszt, a textil természetes kopását szimulálja, melynek során a mintát meghatározott erővel dörzsölik egy szabványos felülethez. A vizsgálóberendezés ciklusos időközönként működve az anyag meghatározott mértékű kopását eredményezi. Minél magasabb az érték, annál jobban ellenáll az anyag kopásnak.

Amikor annak idején az általunk használt szövetek beszállítóit kiválasztottuk, ez volt az egyik olyan követelmény, amelynek kapcsán úgy döntöttünk, hogy a lehető legmagasabb minőséget választjuk. A képen látható belga bársony nemcsak származását tekintve jelent nagyon magas minőségi garanciát, de 50.000 -es MD száma a hosszan tartó, rendkívül erős igénybevételt is szavatolja.

Azt is tudni kell, hogy mondjuk egy iroda bútor kapcsán egészen másra van szükség, mint pl. egy moziszék esetében, ezért fontosnak tartottuk, hogy szöveteink esetében legyen lehetőség arra is, hogy az adott bútorra kerülő anyagot a környezetében előforduló ártalmaknak megfelelően előkezeljék. Ezért Magyarországra történő szállításuk előtt, még helyben, gyári környezetben végzett eljárásokkal tudjuk biztosítani, hogy szöveteink igény szerint vízlepergetőek, tűzállóak, és/vagy vízzel tisztíthatóak legyenek.

Ez a garnitúra egy csodás családi ház nappalijának lett éke, anyaga tükörbársony, melynek színe és struktúrája is végtelen jó ízlésről árulkodik. Krisztián kollégám és jómagam aprólékos munkája.

Kezdődhet a közös munka?
Referenciák