Fekete István
Vissza a referenciákhoz Vissza a referenciákhoz

Kisasszony-szék a viktoriánus korszakból

Kategória
Hagyományos kárpitozás
Átadás ideje
2024/3
Ország
Magyarország

A viktoriánus korszakról -iránta való rajongásom okán (is)- már sokszor írtam. Taglaltuk az abból a korszakból származó bútorok jellegzetességeit, beszéltünk az anyagokról, a formájukról, a díszítésekről és a felületkezelésekről. Egy régi kedves megrendelőmnek köszönhetően most ismét előtérbe került ez a csodás korszak. Tőle kaptam a képen látható, több, mint 150 éves fotelt, hagyományos kárpitozásra

Az ún.  "kanál hátú" szék első gyártásának pontos dátumát nehéz lenne meghatározni, annyi azonban bizonyos, hogy eredetileg Angliából származik, és a korai / középső viktoriánus időszakban volt igen népszerű. A széket jellemzően a kanál formájú háttámlájáról lehet felismerni, de alacsony ülésmagassága és a karfák hiánya is könnyen felismerhetővé teszi. Általában diófából készültek, ahogyan ügyfelemé is, de volt rózsafából illetve mahagóniból faragott változata is. Kialakításuk attól függött, hogy a bútor tulajdonosa hol is foglalt helyet a társadalmi ranglétrán: a gazdagok privilégiuma volt a gazdag faragás, a címerrel történő díszítés, de még a kárpitozás anyaga is árulkodó volt.

És ha már társadalomról és rangról beszélünk, ne felejtsünk el megemlíteni még valami fontosat: ezek a székek kifejezetten hölgyeknek készültek. A viktoriánus Nagy-Britanniában a férfiak és a nők eltérő társadalmi elvárásainak megfelelően tervezték a székeket. A hölgyek részére készült székek általában alacsonyak voltak, apró karfával vagy sokszor anélkül készültek. A szék háttámlája szándékosan kifelé dőlt, hogy a hölgyek fűzős háta -helyes ülő testtartás esetén, amely az illem természetes része volt!- ne érjen a szék háttámlájához. A férfiaknak szánt székek jóval szélesebbek, trónszerűen kialakítottak voltak. Ezzel nemcsak a férfiak és a nők közötti fizikai különbségeket tükrözték, hanem a hölgyek társadalmi státuszát is. Míg az akkori társadalom számára az "ülés" , mint olyan egyfajta gender kérdés is volt, manapság a férfiak és nők számára nem terveznek külön-külön széket, a legtöbb alapdarabot ma már mindkét nem azonos kialakítással egyformán használja.

Erre a szépségre itt csiszolás, politúrozás és hagyományos kárpitozás vár, melynek során a szék hófehér marhabőr kárpitot kap, gombokkal és díszszeg dekorral.   

 

 

 

Kezdődhet a közös munka?
Referenciák